در این بخش می خواهیم به معرفی ایزوگام بپردازیم که یکی از محبوب ترین عایق های رطوبتی برای ساختمان است. در این بخش از صفر تا 100 با این عایق رطوبتی آشنا می شوید.
ایزوگام نوعی عایق رطوبتی پیش ساختهاست. محصولی دو لایه از تیشو الیاف شیشه و پلی استر که توسط قیر تقویت شده با پلیمرها پوشیده شدهاست. ایزوگام به منظور آب بندی قسمتهای مختلف سازههای ساختمانی و تأسیساتی به کار گرفته میشود. استفاده از این بستر پلیمری به منظور آببندی ساختمان اولین بار در کشور ایتالیا انجام گرفته و خطوط تولید آن در ایران الگو برداری شدهاست. امروزه ایزوگام بعنوان یک محصول کاملاً بومی در اختیار مصرفکنندگان ایرانی قرار میگیرد. درواقع ایزوگام، نام تجاری نوعی عایق آماده (پیش ساخته) ضدآب برای پوشاندن پشت بام، سرویسهای بهداشتی، پی ساختمان، دیوارههای بیرونی، استخر و مانند آن است که مانند پوششی برای جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت عمل میکند. آنچه مشخص است ایزوگام دارای ریشه لاتین (ریشه پارسی برای آن نمیتوان یافت) متشکل از دو بخش ایزو و گام میباشد. ایزو یا iso در اصل کلمه ای با ریشه فرانسوی مخفف isole هست که در انگلیسی isolate به کار برده میشود و به معنی جدا کردن یا عایق دار کردن است. گام یا gam نیز به معنی گردآوری و جمع کردن است.[۱]عایق بندی رطوبتی ساختمانها که تا چهل سال گذشته به صورت سنتی، با آسفالت و قیر گونی انجام میگرفت با پیدایش عایقهای رطوبتی و مزیتهای این نوع عایقها به تدریج جای خود را به این عایقها دادند. امروزه در بیشتر ساختمانها چه در مرحلهٔ پی و فونداسیون و چه در ایزولاسیون دیوارها، سرویسها و پشت بام، ایزولاسیون با لایه عایق رطوبتی ایزوگام انجام میگردد. برای آن که دقیقتر بدانیم ایزوگام چیست باید تاریخچه آن را مرور کنیم. حفاظت از سکونت گاه در برابر رطوبت از همان ابتدای روبرو شدن انسان با پدیده بارندگی اولویت بودهاست. بشر مجبور بوده برای جلوگیری از بوی نامطبوع و حشره، محل زندگی خود را در مقابل رطوبت محافظت کند.[۲]
در گزارشها باستانشناسی از بقایای سکونت گاههای کشف شده نشانههای زیادی وجود دارد. نشانههایی که ثابت میکند انسان از ترکیب قیر معدنی با نوعی خاک رس (با دانههای ریز) بهره میگرفتهاست. آمیختهای از قیر پخته شده و خاک رس جهت عایق بندی رطوبتی (waterproofing) و حتی به عنوان ملات به چشم میخورد. این نشانهها مربوط به دوره ایلامی است.[۳]
ایزوگام در واقع نوعی پوشش مقاوم و بادوام است که از جنس الیاف مختلف مصنوعی و قیر تولید می شود. این عایق رطوبتی با حرارت بسیار به سقف و قسمت های دیگر ساختمان از جمله سرویس های بهداشتی، پشت بام، دیوارها و … چسبانده می شود، تا از این طریق مانع از نفوذ آب و رطوبت به درون لایه های سقف و داخل ساختمان شود.
ایزوگام چیست
ایزوگام، نوعی عایق رطوبتی است که به دلیل سبکی و مقاومت بالایی، کاربردهای مختلفی دارد. از جمله می توان برای عایق کاری پشت بام ها، پی ساختمان ها، ایرانیت، تونل ها، استخرها، سدها، مخازن آب، کانال های آبیاری، پل های هوایی، پارکینگ های طبقاتی، سرویس های بهداشتی و حمام، تونل ها، باند فرودگاه، لوله های آب، گاز و نفت، مرغداری ها، دامداری ها و ….. استفاده کرد.
ایزوگام نوعی عایق رطوبتی است که از لایه های مختلفی تشکیل می شود. این لایه ها مقاومت بسیار بالایی در مقابل بارش برف و باران ایجاد می کند. لایه ها و مواد تشکیل دهنده ایزوگام شامل موارد زیر می شود:
ایزوگام ها را می توان بر اساس ملاک هایی همانند ماده اصلی تشکیل دهنده، لایه های استفاده شده و نیز روکش آن به انواعی تقسیم کرد. بر اساس ملاک ماده تشکیل دهنده ایزوگام ها به دو نوع پلیمری و دمیده تقسیم می شوند. بر اساس معیار لایه های استفاده شده به سه نوع تک لایه، دو لایه و سه لایه دسته بندی می شوند. همچنین بر اساس معیار روکش می توان ایزوگام ها را به سه نوع با روکش آلومینیومی، بدون روکش آلومینیومی و سنگریزه ای دسته بندی کرد. در ادامه به توضیح هر یک از این انواع پرداخته ایم.
انواع ایزوگام
ایزوگام پلیمری: ماده اصلی تشکیل دهنده این نوع ایزوگام قیر با خلوص 60 یا 70 درصد است که طی فرایند تقطیر نفت خام در پالایشگاه استحصال می شود. برای تولید این نوع ایزوگام علاوه بر قیر با خلوص 60 یا 70 درصد، از مواد دیگری همانند فیلم پلی اتیلن، پلی آستر، تیشو، پودر تالک، پوشال گونی پلاستیکی و نیز مواد اتکتیک پلی پروپیلن یا همان (APP) استفاده می شود. تمامی این مواد درون دستگاه ساخت پلیمر، ترکیب و پخته می شود که محصول به دست آمده مایع پلیمری است. سپس در خط تولید این نوع پلیمر به ایزوگام تبدیل می شود.
ایزوگام دمیده: قیر دمیده شده، ماده اصلی تشکیل دهنده این نوع ایزوگام است. به نحوی که هوا به یک مازوت یا نفت کوره دمیده می شود و این نوع ایزوگام ساخته می شود. در مقایسه با ایزوگام پلیمری، کیفیت و عمر مفید آن پایین تر است. همچنین در مقایسه با قیر خالص، قیر دمیده درجه نفوذ و نیز حساسیت به تغییرات دمایی کم تری دارد اما از درجه نرمی بیشتری برخوردار است. از این نوع ایزوگام برای تولید ورق های پوشاننده پشت بام، باتری خودرو ها و نیز در اندودکاری استفاده می شود.
ایزوگام تک لایه: این نوع ایزوگام ها از پلی استر دوخته شده با ظرافت و انعطاف زیاد تولید می شود.
ایزوگام دو لایه: این نوع ایزوگام از مواد تیشو و پلی استر ساخته می شود که هم ضخامت و هم استحکام بسیار بالایی دارد.
ایزوگام سه لایه: این نوع ایزوگام، عایق رطوبتی ضخیم و بسیار بادوامی است که برای استفاده در مناطق گرمسیر و سردسیر تولید می شود.
منبع: ایزوگام چیست؟